Zaznacz stronę

Apple Paple - jabłkowe wino premium

Apple Paple to pierwsze na polskim rynku owocowe wino premium. Wytwarzane według unikatowej, inspirowanej tradycją receptury, ale w nowoczesnym, rygorystycznym jakościowo procesie produkcji (kontrolowanym przez przepisy unijne dla „win markowych”). Dlatego słowa „wino” używamy z dumą!

Podawaj i pij jak chcesz

Oddając w Wasze ręce Apple Paple, chcemy, aby ten nowy rodzaj alkoholu żył własnym, nieskrępowanym życiem. Aby każdy miał świadomość, że może z nim zrobić wszystko i znaleźć własną niepowtarzalną recepturę. Mieszajmy z wermutami, wódkami, likierami, sokami! Dodajmy owoce, lody, słomki i parasolki.

Jabłkowa klasyka

Apple Paple to wino wolności i słońca. Dlatego możemy napić się Apple Paple także jak wybornego wina schłodzonego do temperatury 10-15 °C i cieszyć się przy tym w pełni jego smakiem.

Jak powstaje Apple Paple?

Wycisnęliśmy sok z dojrzałych polskich jabłek trzech odmian: Delikates, Szampion i Gala. Następnie, przy zachowaniu wszelkich zasad sztuki winiarskiej, został przeprowadzony proces fermentacji trwający kilka tygodni, a po nim przez kolejne sześć miesięcy Apple Paple leżakowało w kadzi, aby stać się winem.

Co sądzą o Apple Paple fani dobrego wina

Zapytaliśmy barmanów, somelierów i fanów wina co sądzą o naszym winie. Bylibyśmy nazbyt skromi, gdybyśmy powiedzieli, że nas te wypowiedzi zaskoczyły... 🙂

 

„Sensacja! Na rynek trafiło „pierwsze polskie wino jabłkowe klasy premium”. Nie cydr, tylko po Bożemu sfermentowane do 11% wino z soku jabłkowego. Czyli jabol, aczkolwiek w tym przypadku jest to raczej „jabol de luxe”. Co za pomysł!? Ale mniejsza o pomysł, co za wykonanie!” (…) Mamy sukces! Udało się zrobić naprawdę ciekawe, smaczne, wysokiej jakości wino owocowe. Ja do „Papli” z pewnością chętnie wrócę.

Wojciech Bońkowski

Redaktor Naczelny, Winincjatywa.pl

Zaskakująco, pozytywnie delikatny smak. Mocno owocowy ale wciąż szlachetny. Zostawia fajny posmak, charakterystyczny dla alkoholi wytrawnych. Pełny smak, schodzący ze słodkiego na wytrawny. Miła odmiana, idealna na lato.

Karol Ociepa

Główny barman Klubokawiarni Latawiec

Żółta barwa z delikatnie złotymi refleksami, klarowne, bez śladów musowania. Aromat obficie owocowy, wyraźne nuty świeżych, całych jabłek (miąższ+skórka+pestki). Smak obfity, choć krótki, dominująca nuta jabłek. Średnia kwasowość, półwytrawny charakter. 

Wino o prostym, ale obfitym bukiecie, rześkie i lekkie, pomimo „premium” w nazwie bardzo niezobowiązujące. Sprawdzi się solo, niezłe w koktajlach i świetne do kaczki z jabłkami oraz do kuchni hinduskiej.

Łukasz Bogumił

Sommelier, Wineonline

Napiszę krótko: dobre. Nie ma w nim ostrej kwasowości, jest aromat i smak starych, tradycyjnych odmian jabłek, uzupełniony delikatnym posmakiem dębiny, treściwe. Wszystko bardzo ładnie współgra.

Łukasz Ostrowski

Redaktor, Dotrzechdych.pl

Delikatne, gładkie, przyjemne na końcu, fajne na słońcu. Pasuje do sera pleśniowego i sałatki owocowej.

Matias Gigaglia

Wine expert, właściciel Podkowa Wine Depot

„…przyjemnie sączyć to jabłkowe cudo, zwłaszcza, gdy dodać do niego kostkę lodu i odrobinę wody gazowanej.

Co jednak z mojej perspektywy najistotniejsze – fantastycznie patrzeć, jak w Polsce wyrastają coraz to nowe inicjatywy, pomysły, projekty – tworzone przez ludzi z pasją.

Agata Szucka

Blogerka, Naturalnie Wino!

Staropolski kruszon jabłkowy na bazie Apple Paple

Pewnie nawet nie wiedzieliście, że od wieków mamy swoją odmianę Sangrii - kruszon na bazie wina jabłkowego.

 

Kruszon (fr. Cruchon – dzbanek) – koktajl alkoholowy wytwarzany z białego wina, cukru i pomarańczy, również z dodatkiem innych owoców, zmrożonej wody sodowej i kruszonego lodu.

Przepis na kruszon jabłkowy :

1 dzbanek

1 butelka Apple Paple

1 duża garść skruszonego lodu

1 miseczka pokrojonych sezonowych owoców i kilka listków mięty

ewentualnie 1 łyżka czegoś od Ciebie co będzie twoją tajemnicą – innego musu owocowego, dżemu babci, cukru waniliowego – baw się! 

u nas na zdjęciu z musem pomarańczowy – zblendowane pomarańcze

 

 

Ten idealny na lato, orzeźwiający napój  był popularny w XIX wieku i w pierwszej połowie XX. Był obecny na stołach niemal przy każdej okazji towarzyskiej – zabawach, balach karnawałowych, świątecznych obiadach. Obowiązkowym składnikiem kruszonu było białe wino (importowane lub częściej lokalne z jabłek, grusz a także polskich odmian winogron), cukier i owoce sezonowe lub suszone. W wielu domach przechowywano i stosowano własne przepisy na ten napój, którymi konkurowano między domami. Podawany był w szklanych dzbankach i stąd wzięła się jego nazwa. Musiał być mocno schłodzony albo podawany ze skruszonym lodem.

Najsłynniejszy jest kruszon wytwarzany „od niepamiętnych czasów” w Krzeszowie w województwie podkarpackim. Wytwarzany od lat według tej samej tradycyjnej receptury został wpisany w marcu 2006 na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poznaj także nasze najlepsze drinki na bazie Apple Paple

 

Green Paplesh

na lodzie kruszonym

120 ml Apple Paple

20 ml likieru melonowego

wciśnięty sok połówki limonka

limonka i mięta do dekoracji

Apple Szpryc

kostki lodu

120 ml Apple Paple

20 ml Aperol

wciśnięty sok połówki limonki

pomarańcza i mięta do dekoracji

Up #258

kostki lodu

120 ml Apple Paple

20 ml burbonu

20 ml likieru pomarańczowego

wciśnięty sok limonki

Chcesz kupić Apple Paple?

Szukaj nas w sieci delikatesów Piotr i Paweł, dobrych sklepach alkoholowych i wybranych barach.

Możesz też zamowić w sklepie internetowym Winestory:

KUP APPLE PAPLE ON-LINE

Chcesz zamówić Apple Paple do swojego sklepu, baru, kawiarni?

Skontaktuj się z naszym szefem sprzedaży – Rafałem +48 737 475 473;   e-mail:  rafal.pawlinski@winojablkowe.pl

lub jedną z firm, która dystrybuuje nasze wina:

1. Wineonline Sp. z o.o. www.wineonline.pl

2. Filip Merynos Sp. z o.o. www.filipmerynos.pl

3. Dolio Vini S.C. www.doliovini.pl

Skontaktuj się z nami