Co sądzą o Apple Paple fani dobrego wina
Zapytaliśmy barmanów, somelierów i fanów wina co sądzą o naszym winie. Bylibyśmy nazbyt skromi, gdybyśmy powiedzieli, że nas te wypowiedzi zaskoczyły... 🙂
„Sensacja! Na rynek trafiło „pierwsze polskie wino jabłkowe klasy premium”. Nie cydr, tylko po Bożemu sfermentowane do 11% wino z soku jabłkowego. Czyli jabol, aczkolwiek w tym przypadku jest to raczej „jabol de luxe”. Co za pomysł!? Ale mniejsza o pomysł, co za wykonanie!” (…) Mamy sukces! Udało się zrobić naprawdę ciekawe, smaczne, wysokiej jakości wino owocowe. Ja do „Papli” z pewnością chętnie wrócę.
Zaskakująco, pozytywnie delikatny smak. Mocno owocowy ale wciąż szlachetny. Zostawia fajny posmak, charakterystyczny dla alkoholi wytrawnych. Pełny smak, schodzący ze słodkiego na wytrawny. Miła odmiana, idealna na lato.
Żółta barwa z delikatnie złotymi refleksami, klarowne, bez śladów musowania. Aromat obficie owocowy, wyraźne nuty świeżych, całych jabłek (miąższ+skórka+pestki). Smak obfity, choć krótki, dominująca nuta jabłek. Średnia kwasowość, półwytrawny charakter.
Wino o prostym, ale obfitym bukiecie, rześkie i lekkie, pomimo „premium” w nazwie bardzo niezobowiązujące. Sprawdzi się solo, niezłe w koktajlach i świetne do kaczki z jabłkami oraz do kuchni hinduskiej.
Napiszę krótko: dobre. Nie ma w nim ostrej kwasowości, jest aromat i smak starych, tradycyjnych odmian jabłek, uzupełniony delikatnym posmakiem dębiny, treściwe. Wszystko bardzo ładnie współgra.
Delikatne, gładkie, przyjemne na końcu, fajne na słońcu. Pasuje do sera pleśniowego i sałatki owocowej.
„…przyjemnie sączyć to jabłkowe cudo, zwłaszcza, gdy dodać do niego kostkę lodu i odrobinę wody gazowanej.
Co jednak z mojej perspektywy najistotniejsze – fantastycznie patrzeć, jak w Polsce wyrastają coraz to nowe inicjatywy, pomysły, projekty – tworzone przez ludzi z pasją.
Staropolski kruszon jabłkowy na bazie Apple Paple
Pewnie nawet nie wiedzieliście, że od wieków mamy swoją odmianę Sangrii - kruszon na bazie wina jabłkowego.
Kruszon (fr. Cruchon – dzbanek) – koktajl alkoholowy wytwarzany z białego wina, cukru i pomarańczy, również z dodatkiem innych owoców, zmrożonej wody sodowej i kruszonego lodu.
Przepis na kruszon jabłkowy :
1 dzbanek
1 butelka Apple Paple
1 duża garść skruszonego lodu
1 miseczka pokrojonych sezonowych owoców i kilka listków mięty
ewentualnie 1 łyżka czegoś od Ciebie co będzie twoją tajemnicą – innego musu owocowego, dżemu babci, cukru waniliowego – baw się!
u nas na zdjęciu z musem pomarańczowy – zblendowane pomarańcze
Ten idealny na lato, orzeźwiający napój był popularny w XIX wieku i w pierwszej połowie XX. Był obecny na stołach niemal przy każdej okazji towarzyskiej – zabawach, balach karnawałowych, świątecznych obiadach. Obowiązkowym składnikiem kruszonu było białe wino (importowane lub częściej lokalne z jabłek, grusz a także polskich odmian winogron), cukier i owoce sezonowe lub suszone. W wielu domach przechowywano i stosowano własne przepisy na ten napój, którymi konkurowano między domami. Podawany był w szklanych dzbankach i stąd wzięła się jego nazwa. Musiał być mocno schłodzony albo podawany ze skruszonym lodem.
Najsłynniejszy jest kruszon wytwarzany „od niepamiętnych czasów” w Krzeszowie w województwie podkarpackim. Wytwarzany od lat według tej samej tradycyjnej receptury został wpisany w marcu 2006 na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Poznaj także nasze najlepsze drinki na bazie Apple Paple
Green Paplesh
na lodzie kruszonym
120 ml Apple Paple
20 ml likieru melonowego
wciśnięty sok połówki limonka
limonka i mięta do dekoracji
Apple Szpryc
kostki lodu
120 ml Apple Paple
20 ml Aperol
wciśnięty sok połówki limonki
pomarańcza i mięta do dekoracji
Up #258
kostki lodu
120 ml Apple Paple
20 ml burbonu
20 ml likieru pomarańczowego
wciśnięty sok limonki
Chcesz kupić Apple Paple?
Szukaj nas w sieci delikatesów Piotr i Paweł, dobrych sklepach alkoholowych i wybranych barach.Możesz też zamowić w sklepie internetowym Winestory:
Chcesz zamówić Apple Paple do swojego sklepu, baru, kawiarni?
Skontaktuj się z naszym szefem sprzedaży – Rafałem +48 737 475 473; e-mail: rafal.pawlinski@winojablkowe.pl
lub jedną z firm, która dystrybuuje nasze wina:
1. Wineonline Sp. z o.o. www.wineonline.pl
2. Filip Merynos Sp. z o.o. www.filipmerynos.pl
3. Dolio Vini S.C. www.doliovini.pl